Veckans bokstav har varit Gg. Vi har pratat om att bokstaven kan låta på två sätt, som g eller j, även fast det är en konsonant. Vi har sedan tidigare lärt oss att vokaler har två ljud medan konsonanter har ett ljud. Vi har nu dock stött på några undantag så som G och K.

I matten har vi arbetat problemlösning samt övat och repeterat på att räkna med tiotalsövergång. Jag har även genomfört Skolverkets bedömningsstöd med alla barn som varit närvarande under veckan. En kort summering är att vi har lärt oss mycket nytt sedan vi började i augusti och barnen har befäst mycket kunskaper. Det var fina resultat och en stolt fröken när vi var färdiga.

Det djur som vi har lärt oss mer om denna vecka är grisen. Vi har sett film om grisen, läst faktatext, haft finskrivning där vi först läst en text om kultingen och sedan tränat på att skriva den så fint vi kan samt även läst en faktatext i lärpar där eleverna fick svara på frågor till texten tillsammans.

Varje dag denna vecka har vi lyft fram två värdegrundspåståenden. När vi svarar på dessa så använder vi tumme-systemet. Tumme upp, tumme åt sidan och tumme ned. Varje påstående börjar med Så här känner jag mig när någon…
Vid varje påstående så får eleverna möjligheten att berätta om hur de tänker och känner och vi diskuterar vidare tillsammans. Vissa påståenden kan vara både bra och dåliga och även problematiska tillsammans. Ex: Vi kom fram till att vi inte tycker om när någon går och berättar för fröken om någon som hänt eller något man har gjort fel men vi tycker om när någon är ärlig och säger sanningen.

I NTA-temat Balansera och Väga har vi arbetat med en balansbräda och pratat om ord som kalibrera, vågrät, tyngdkraft och hävstång.

Måndag: Ny läsläxa skickas hem.
Tisdag: Bild
Onsdag: Idrott
Fredag: Musik. Läsläxan tillbaka till skolan.